Follow Us @asrialigur

25 August 2010

Hanya mereka rapat diundang"elyana
SEBAIK saja bergelar tunangan orang, penyanyi Erneelya Elyana Emrizal atau Elyana seakan menyepi diri.

SERI PENGANTIN...Elyana di sisi tunangnya, Khairul Anuar.

Agak jarang kisahnya terpampang dalam media. Adakah Elyana sedang membilang hari untuk menjadi seorang isteri sehingga tidak lagi hiraukan sinar kemilau dunia artis?

Hak
ikat sebenarnya, penyanyi lagu Kalis Rindu ini belum bercadang untuk berkahwin dalam waktu terdekat ini. Lebih daripada itu, dia terpaksa
menangguhkan hari bah
agia­nya kepada penghujung tahun ini.

Jik
a ikut perancangan awal, Elyana berhajat melangsung­kan majlis perkahwinannya pada Julai lalu.

Apapun, tidak mahu tergesa-gesa tanpa persediaan, Elyana dan tunangnya, Khairul Anuar Hussin, 35, memutuskan akan bernikah pada Disember nanti.

Mereka merancang mengadakan majlis bersejarah itu dalam suasana tertutup dan eksklusif.

Hanya keluarga, rakan dan peminat yang rapat dengan Elyana saja akan diundang pada hari itu. Ini kerana Elyana mahu berkongsi detik kegembiraan­nya itu bersama orang yang ada kaitan dengan hidupnya.

Mengikat pertunangan pada 11 Julai tahun lalu, Elyana berkata dia tidak mahu terlalu membuat sebarang persediaan rapi kerana tidak mahu terikat dengan agenda diatur.

“Oleh itu, saya akan terasa apa-apa kekurangan dan buat sekadar yang mampu saja, tetapi meriah.

“Saya bersyukur ada ramai sahabat yang sedia menghulurkan bantuan mereka termasuk, menawarkan pertolongan membeli hantaran.

“Bagaimanapun, disebabkan saya yang mahu berkahwin, biarlah soal barangan hantaran saya dan Khairul saja yang turun padang membelinya.

“Setakat ini, alhamdulillah semua hantaran sudah disediakan dan kami membelinya dalam negara saja.

“Kesibukan saya dan tunang dengan urusan masing-masing, tidak membolehkan kami ke luar negara untuk membeli barangan hantaran. Apapun, yang penting kami puas kerana membelinya sendiri.

“Kami juga tidak merancang tarikh tertentu seperti cuti persekolahan untuk mengadakan majlis ini. Bagi kami, asalkan tarikh itu dapat mengumpulkan semua ahli keluarga kami untuk bersama meraikan majlis diadakan,” katanya.

Petah berbicara, kematangan Elyana cukup terserlah. Biarpun, usianya baru mencecah 23 tahun, dia kelihatan sudah bersedia untuk bergelar isteri orang. Ujarnya, barangkali juga usia tunang yang agak matang menyebabkan dirinya semakin dewasa.

Menyentuh soal dirinya yang bijak mengawal gosip diri, Elyana berkata, dia dan tunangnya selalu berjumpa seperti pasa­ngan bercinta lain.

Katanya hujung minggu memang sudah ditetapkan hari mereka bertemu dan berkumpul bersama keluarga.

“Lagipun, kalau kami keluar bersama, saya macam orang normal dan bukan artis. Bahkan, selalunya kami memang bersama keluarga. Hingga ada juga rakan yang beranggapan kami ini pasangan membosankan kerana tidak suka bersosial.

“Sebab itu juga, kami terselamat daripada gosip liar. Apapun, saya gembira sepanjang pertunangan kami kerana Khairul sangat memahami,” kata Elyana yang akan muncul dengan single baru ciptaan Aidit Alfian dan lirik Ad Samad selepas Aidilfitri ini.

Menyentuh soal persiapan raya, Elyana berkata, setiap tahun persiapannya biasa saja.

Malah, dua hari sebelum Aidilfitri baru membeli pakaian. Ini kerana dia seorang yang ring­kas bergaya, tetapi me­ngakui lebih cenderung membeli kuih-muih.

“Saya memang suka makan. Jadi, kalau melihat ada kuih yang sedap, saya mesti beli,” katanya yang kelihatan semakin sihat.

No comments: